Banner Minimer
Aktuelt
Knallfint i Knardal

Beboerne i Knarbo borettslag går nyåret i møte med stor forventning. Innen 2012 vil nemlig alle boenhetene kunne glede seg over en splitter ny fasade!
 


– Det har vært et langt og omfattende prosjekt, men nå nærmer vi oss ferdigstillelse, forteller styreleder Frode Grosvold.

Siden sommeren 2010 har håndverkere jobbet iherdig. Først med å rive gammel fasade, for så å lekte ut og sette opp ny kledning på de åtte blokkene som utgjør Knarbo borettslag.
­
Malingen flasset av
– I tillegg har vi byttet vinduer, utgangsdører, vindsperrer og terrassedører. Mange av beboerne var plaget med trekk fra de originale vinduene og malingen på fasadene flasset av, sier Grosvold.
– Det var rett og slett ikke pent! Problemet var at den opprinnelige fasaden var behandlet med linolje, noe som gjorde at malingen ikke ville feste seg skikkelig. Vi malte for et kort stund tilbake, men allerede året etter startet avflassingen.
Nå er den sterke gulfargen byttet ut med en behagelig gråfarge som passer godt på den naturskjønne tomta.
– Å gi fasaden enda et strøk ville være det samme som å kaste penger ut av vinduet, derfor gikk vi i gang med arbeidet med å prosjektere en helt ny fasade, sier styrelederen.  
 
Lokal entreprenør
Etter prosjekteringen ble anbudet lagt ut på internett via www.mittanbud.no. Aktører fra både Sarpsborg og Halden meldte seg. Det var Halden-firmaet  Byggmester Bjørn Larsens Eftf. AS som til slutt fikk jobben.
– Det var lokal kjennskap, renommé og pris som til slutt avgjorde valget, og det har vi ikke angret på, sier Grosvold.
Prosjektet har en prislapp på over 5 millioner og innebar jobb både utenpå og inne i leilighetene.
– Bjørn Larsen Eftf. har vært svært profesjonelle og effektive, understreker styrelederen, noe beboerne i de 32 leilighetene også er enige i.
 
Godt fornøyd
Eva Bråthen i 1A har ingenting å sette fingeren på, verken på jobben som er gjort eller resultatet.
– Nå har det blitt meget pent, uttrykker hun begeistret. Hun påpeker samtidig at det var på høy tid!
Bråthen har alltid bodd på Knardal, og flyttet inn i Knarbo borettslag i 1997.
– Hadde jeg ikke trivdes så godt som jeg gjør, hadde jeg flyttet for lengst. Her er det lite trafikk, pent område og hyggelige naboer, kan hun fortelle.
Etter rehabiliteringen har Bråthen merket at leiligheten har blitt betraktelig varmere og lunere, takket være nye vinduer.
– Jeg har faktisk merket en bedring av kols-plagene. Om det ene og alene skyldes det nye inneklimaet er uvisst, men det er helt klart blitt bedre, forteller hun.
All aktiviteten i byggeperioden plaget henne ikke nevneverdig.
– Det var veldig flinke og hyggelige gutter! Jeg serverte dem kaffe og kaker og fikk tilbakemeldinger om at 1A var den beste blokka å jobbe på, humrer hun.
 
Godt samarbeid
Grosvold har bodd i Knarbo siden 1997 og har vært styreleder i to år.
– Ønsket om rehabilitering, samt min bakgrunn som styreleder i andre sammenhenger, var det som drev meg til å søke vervet som styreleder, sier Grosvold.
Etter at han ble valgt inn, la han frem planene. De fikk høy oppslutning. Leilighetene ble bygd på midten av 50-tallet, og en rehabilitering var nå helt nødvendig, mente den nyvalgte styrelederen.
­– Vi startet med 4 av blokkene, men da de andre så hvor pent det ble, ville de at vi skulle fremskynde prosjektet og ta alle samtidig.
Da prosjekteringen startet, fikk han mange gode råd fra HABO.
­– Det å ha en fast kontaktperson som sitter inne med så mye kunnskap gjør at jobben blir mye lettere, sier han.
Nå som arbeidene med fasadene snart er i mål, har HABO og Knarbo en forhandling om en vedlikeholdsplan for kontinuerlig å kunne ivareta en høy standard i borettslaget.
– Vi håper å komme i mål med den siste enheten før jul, og gleder oss til ett nytt år i Haldens beste borettslag, avslutter Grosvold.
 
 
Tett på naturen
 
Beboerne i 1A har ikke bare laget det fint for seg selv, men også dyrene får tilbud om å benytte den flotte hagen.
 
Nærmest skogkanten er det bygd en flott matstasjon for rådyr, med tak og det hele, laget av materiale fra den gamle kledningen!
­– Her står det gjerne tre, fire og fem rådyr samtidig og koser seg, forteller en av idemaker, Alf Nilsen. Sammen med makker Kjell Andersen har de tilbakelagt flere timer for å konstruere matstasjonen.
­ – To forsøk måtte til før vi ble fornøyd. Men nå kan vi sitte i stuevinduet og se dyrene kose seg med brød, frukt og pellets, forteller Nilsen stolt.
Han har også observert fugler, og til og med en rev som har forsynt seg av matfatet.
– Rådyrene kommer hit uansett. Nå kan vi kanskje spare noen blomster ved å tilby dem noe annet å kose seg med, sier Nilsen. Han synes det er flott at både mennesker og dyr kan ha det godt i Knarbo borettslag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

| | Tips en venn: Epost