Banner Minimer
Aktuelt
Unikt HABO-tilbud på Oreid - Nå kan du leie din egen bolig før du kjøper

Formålet er å gi HABOs medlemmer mulighet til å eie bolig som et alternativ til å leie.

Modellen skal være ­forutsigbar og fordelaktig for leietaker/kjøper.

Gjennom konseptet «Leie før eie», stiller HABO to tomanns- og to firemanns­boliger på Oreid til disposisjon for medlemmer med liten eller ingen egenkapital.

 


«Leie før eie»-modellen er din inngangsbillett til boligmarkedet. På Oreid kan du leie en helt ny leilighet inntil 5 år før du kjøper den. Ved hjelp av verdistigningen på boligen du leier kan egen­kapitalkravet dekkes.

– Vi ønsker å være et bolig­byggelag for alle, derfor tilbyr vi dette for de medlemmene som ellers har vanskelig med å komme seg inn på boligmarkedet, sier HABOs administrerende direktør Richard Olsen.

– Vi legger opp til en leiepris som er konkurransedyktig med det man må betale i det ordinære leiemarkedet. Etter f.eks tre års leie, hvor du har vist at du klarer å betjene forpliktelsene, har du bedre muligheter i banken til å kunne finansiere opp et kjøp.

 

Salgsmøtet finner sted tirsdag 24. april på Fredriksten Hotell, og Richard Olsen er ikke i tvil om at det er stort behov i markedet for slike prosjekter, og at det derfor vil bli rift om boenhetene.

– Med stadig økende krav til egenkapital for å kunne finansiere boligkjøp med banklån, er det mange som sliter selv om de har god inntekt. Alternativet er gjerne å måtte leie dyrt, og med det aldri klare å spare opp nødvendig penger til å kjøpe sitt eget. Vi gir dem nå en gyllen anledning!

Konseptet vil naturlig nok være svært interessant for unge første­gangsetablerere, men Richard påpeker at tilbudet gjelder alle, bare de tilfredsstiller forut­setningene. Mange som leier i dag, bør være en naturlig målgruppe.

Blir det flere kvalifiserte søkere enn antall boenheter, vil ansiennitets­prinsippet gjelde. Om dette kan være noe for deg og du ikke allerede er HABO-medlem, er det med andre ord ingen grunn til å drøye med å melde deg inn!

 

Leie før eie-modellen gir ­medlemmene mulighet til å jobbe seg opp egenkapital nok til å komme seg inn på boligmarkedet. Prisen du kan kjøpe leiligheten for settes når leieperioden starter. Dersom prisøkningen fortsetter, er den med på å skaffe deg som leietaker egenkapital. Dersom boligprisen stiger så mye at ­markedsverdien på boligen stiger mer enn 15 prosent (som er ­identisk med egenandelskravet fra bankene) under leieperioden, må kjøper betale økningen over egenkapitalkravet.

– Det naturlige, er at leietakeren kjøper boligen i det han eller hun har oppnådd tilstrekkelig egenkapital. Samtidig kan leietakeren fritt si opp avtalen både underveis og etter fem år. Man er ikke nødt til å kjøpe, dette er således helt risikofritt, sier HABO-direktøren.

Han betegner «Leie før eie»-konseptet som god sosialdemokratisk modell og en motvekt til utviklingen i boligmarkedet, der de med minst egenkapital sliter.

– På denne måten fordeler vi verdiene på flere, og det ikke tvil om at de fleste har det best ved å eie sitt eget. Det gir både en god følelse, motivasjon til å ta vare på leiligheten og ikke minst en verdi som du selv rår over.

 

 

Dersom prisstigningen av en eller annen grunn skulle stoppe helt opp, eller snu, og leietakeren etter fem år fortsatt ikke har tilstrekkelig egenkapital, avsluttes leieforholdet.

– Men det er ingen grunn til å tro at det vil inntreffe, påpeker Richard.

– Boligmarkedet er fortsatt positivt og verdien på boliger og ­eiendommer stiger kontinuerlig – og mer enn den renten du får ved å spare i bank. Det er nettopp det som er årsaken til at mange sliter med å komme inn på boligmarkedet. Du må spare mye for å kunne holde tritt med prisstigningen. Om du har spart i f.eks tre år for å kunne kjøpe egen bolig, er egenandelen mye høyere for samme bolig enn da du startet sparingen, sier han for å illustrere forholdet.

 

FORUTSETNINGER «LEIE FØR EIE»

• Har tilfredsstillende ­økonomi til å betjene leien

• Mangler egenkapital til å kjøpe bolig i dag

• Må være (eller bli) HABO-medlem

• Behøver ikke være førstegangsskjøpere

 

Slik blir du HABO-medlem

– Ditt medlemskap i Halden Boligbyggelag kan være nøkkelen til å sikre deg din framtidige ­drømmebolig.

Det er mange gode grunner til å være medlem av Halden Boligbyggelag enten du bor i borettslag tilknyttet HABO eller ikke.

Medlemskapet kan nemlig være avgjørende til å sikre deg boligen du ønsker deg gjennom forkjøpsretten.

Samtidig som du kan spare penger gjennom fordelaktige medlemsfordeler med lokale og sentrale leverandører.

 

Bli HABO-medlem på 1-2-3:

1. Besøk Halden Boligbyggelags nettsider, www.habo.no

2. Under «Medlemskap» i menyvalget, velger du fra undermenyen «Bli medlem»

3. Fyll ut skjema direkte og velg Send skjema

 

 

Grunnarbeidene starter når tilstrekkelig antall leie­forhold er inngått. – Går alt etter planen, kan du ­flytte inn til jul!

 

Du kan velge mellom leiligheter på ca 71 kvadratmeter i firemannsboligene og ca 118 kvadratmeter i tomannsboligene. De minste har to soverom, mens de største har tre – med muligheter for fire. Det vil si at det dekker behovet til både enslige, par og barnefamilier.

 

Boligene blir reist på Oreid, et populært område hvor det for tiden utvikles en helt ny bydel i et fantastisk område med egen barnehage, turløyper, lekeplasser og store arealer for rekreasjon rett utenfor døra.

Både HABOs øvrige ut­bygging på feltet, samt grunneier og eiendoms­utvikler Selmer Holdings aktiviteter, har vist at interessen for å bosette seg her er svært stor.

Nå får enda flere muligheten!

 

Det er DNB Eiendom Halden som står for kontraktsinngåelse og omsetningen av leilighetene, og daglig leder Linda Torp Skogli er ikke i tvil om at dette vil slå an.

– Helt klart. «Leie før eie» tilfører boligmarkedet i Halden noe helt nytt, som bidrar til at flere får mulighet til å finansiere et kjøp og med det eie sitt eget.

– Med vår banktilknytning til DNB, kan vi bistå kunden gjennom hele prosessen fram til å være herre i eget hus, sier hun.

 

 

Det er Boligbygge­laget TOBB ­(Trondheim og ­Omegn Bolig­byggelag) som først laserte konseptet «Leie før eie». Det har fått stor oppmerksomhet i Midt-Norge og er blitt svært godt mottatt i markedet.

– TOBB har gjort et stort juridisk og skjematisk grunnarbeid for denne modellen, som vi har fått lov til å kopiere. Det er vi svært takknemlig for, og gjør prosessen langt enklere for oss, sier HABOs administrerende direktør Richard Olsen.

Modellen har på kort tid høstet stor anerkjennelse, og interessentene sto i kø da det ble åpnet for å tegne seg på liste.

– Selv om boligmarkedet og potensialet naturligvis er langt større i Trondheim, har jeg stor tro på at modellen vil skape begeistring også i Halden, sier Richard Olsen.

 


  • Unikt HABO-tilbud på Oreid - Nå kan du leie din egen bolig før du kjøper
| | Tips en venn: Epost