Banner Minimer
Aktuelt

Bar ild med levende lys, røyking og i forbindelse med ildsteder utgjør klart største enkeltårsak når det gjelder boligbranner. Over 25 prosent av alle branner i hus og hjem er forårsaket av bar ild. Forlat aldri levende lys! Også matlaging fører til mange boligbranner. Faktisk starter 13 prosent av alle boligbranner på komfyren. Over 40 prosent av alle boligbranner har såkalt elektrisk årsak og halvparten av alle disse brannene skyldes feil bruk av elektrisk utstyr.
 
Ta en kvalitetskontroll i forkant
Det er mange faktorer som bidrar til desembermånedens branntopp. Levende lys, mer matlaging, mye elektrisk julepynt, mer alkohol enn normalt og sist, men ikke minst: Måneden avsluttes ved at vi sender opp mengder av fyrverkeri. Hvert år skades i gjennomsnitt 120 personer her i landet av fyrverkeri, noe som er såpass alarmerende at en gruppe nedsatt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) nå skal fremme forslag til en rekke tiltak som skal bidra til økt sikkerhet rundt handel og bruk av fyrverkeri.
 
 
Mye julepynt er direkte farlig
For å trygge julefeiringen bør man først og fremst gå gjennom husets brannsikring. Er røykvarslerne og brannslokkerne i orden? Dernest bør man se gjennom julepynten. Er noe av dette brannfarlig? Lysmansjetter er et absolutt fy-ord i 2004. Stearinlys som slukker av seg selv er betydelig tryggere enn vanlig stearinlys. Telys må aldri plasseres ved siden av hverandre. En del av den elektriske julepynten vi omgir oss med er av en tvilsom teknisk kvalitet. DSB har laget en liste over hva du bør kontrollere før du henger opp julepynten:
 • Følg sikkerhetsinstruksen til produktet nøye. Se etter at utstyret er CE-merket.
   
   
 • Les bruksområdet. Det skal fremgå klart om utstyret kan brukes ute eller inne. Innendørsbelysning skal aldri brukes ute!
   
   
 • Vær oppmerksom på brannfare i juledekorasjoner. Sett ikke dekorasjonene for nær lys eller ovner. Temperaturen blir farlig høy og kan antenne dekorasjonene. Unngå derfor brennbare dekorasjoner og lysmansjetter.
   
   
 • Ikke plasser adventstjerner eller flerarmede adventstaker inntil gardiner eller annen julepynt.
   
   
 • Skift pærene på adventstaken hvis de lyser med ulik styrke. Pærenekan da bli overopphetet og tekstiler i nærheten kan bli antent.
   
   
 • Juletrelysene er seriekoblet. Når pærer går i stykker øker effekten i de øvrige øke. Pærene blir veldig varme og kan antenne julepynt i nærheten. Sett derfor i nye pærer, slik at alle lysene på juletreet virker.
   
   
 • Slå alltid av all julebelysning om natta eller når ingen er hjemme
   
   

Kategori: Aktuelt
| | Tips en venn: Epost