«Eventyreren» Fredrik Holm fant sitt paradis i hjembyen
Som ungdom, drømte Haldens ferske ordfører Frederik Holm (38) om å reise verden rundt og jobbe i en internasjonal organisasjon. Han var utvekslingsstudent i Argentina, han tok fire års utdannelse i Skottland og han jobbet ett år i Tadsjikistan. Bare for å finne ut at det var i Halden han han hadde hjertet – og sin framtid.
Fredrik tar seg tid til en prat med HABO-bladet på rådhuset, til tross for et svært stramt tidsskjema i disse førjulstider. Han virker avslappet og bekvem i ordførerstolen, og humoren og det skøyeraktige glimtet i øynene avslører at det politiske oppdraget ikke har tatt lekenheten fra ham.
En kaffekopp med emblemet til den engelske fotballklubben Leyton Orient FC vekker vår nysgjerrighet.
Han forklarer:
- Jeg har hatt mange nerdete interesser gjennom livet, eksempelvis første verdenskrig. Da jeg for mange år siden leste at hele laget til Leyton Orient meldte seg til tjeneste og at de fleste mistet livet under krigen, fikk jeg veldig sympati med laget. Siden har det vært «mitt» lag.
Det hører med til historien at nordmannen Bjørn Heidenstrøm spilte fire kamper for laget i 1997, som også bidro til Fredriks interesse for laget.
- Men det var først og fremst fordi skaperne av fotballsimulatorspillet Championship Manager hadde tillagt ham svært gode egenskaper, og var en spiller de fleste ville ha på laget selv om han befant seg på nivå fire i ligasystemet. Jeg var selv en ivrig spiller av Championship Manager og Heidenstrøm var en selvskreven spiller på laget, sier han med et stort smil.
Vokste opp på Gimle
Men la oss rykke tilbake til starten: Fredrik vokste opp på Gimle, og han forteller om en aktiv og trygg oppvekst med mye utetid.
- Mine foreldre og min bror var aktive i Halden Skiklubb, og det var naturlig at også jeg prøvde meg med kart og kompass. Men det var lagidretten som lå mitt hjerte nærmest, spesielt fotball og håndball. Etter hvert prioriterte jeg håndballen, med spill for Halden IL og deretter HK Halden. Jeg var også så vidt innom TTIF, innen politikken tok meg for alvor.
Fredrik trivdes også på skolen, og ble raskt samfunnsengasjert og rik på allmennkunnskap. At han gikk helt til topps i det tv-sendte quiz-programmet Junior Jeopardy da han var 12 år, bekrefter nettopp det.
Ville ut i verden
Som ungdom hadde Fredrik en iboende eventyrtrang i seg, og ville tidlig ut i den store verden.
- Hadde jeg vokst opp på 60- tallet, hadde jeg nok enten blitt sjømann eller misjonær. Jeg ble i stedet utviklingsstudent i San Juan i Argentina i 2002 etter videregående skole. Der bodde jeg hos en lokal familie, og fikk prøvd meg på rugby. Jeg fikk også med meg en fotballkamp mellom rivalene River Plate og Boca Juniors, som mest var en skremmende opplevelse, mimrer han.
Etter at Fredrik hadde tjenestegjort to år i Kongens klær, gjennomførte han studier i internasjonal politikk og sosialantropologi på University of St Andrews i Skottland fra 2007 til 2011. Drømmen var å kunne jobbe for en internasjonal organisasjon.
Slik skulle det imidlertid ikke gå.
Det ble riktignok ett år med utviklings- og demokratiseringsprosjekter i Tadsjikistan for The European Federation of Engineering Consultancy Associations (EFCA), men ellers var det som frilanser i Halden Arbeiderblad, bartender på Siste Reis og korte opphold som produksjonsarbeider på Saugbrugs han tjente til livets opphold de neste årene.
Alvorlig arbeidsulykke
- Jeg fikk fast jobb på Kaken i februar 2013, og stortrivdes i miljøet. Da følte jeg at jeg hadde landet. Men en alvorlig klemulykke i april 2014, som kunne ha kostet meg både armen og i verste fall livet, måtte jeg omskolere meg.
Fredrik valgte å studere pedagogikk ved HiØ og deretter rektorutdannelse ved OsloMet, og det var i skolemiljøet han møtte Oslo-jenta Sandra, som han senere giftet seg med.
- Hun trivdes i Halden, og følte det naturlig at vi bosatte oss her. Det er jeg veldig takknemlig for.
Etter flere engasjementer som lærer og fire år som rektor ved Låby skole, valgte han å gå inn i en stilling ved Halden kommunale kompetansesenter i fjor.
- Jobben som gruppeleder for Halden Høyre la beslag på mye tid, i tillegg til at jeg ble valgt til første vara til Stortinget for Østfold Høyre i 2021. Derfor valgte jeg å si opp jobben som rektor.
Veien mot ordførerplassen
Å engasjere seg i politikken, kom som en naturlig følge av Fredriks samfunnsengasjement, og det var i Høyre han fant sin naturlige plass. Han ble valgt inn i Halden kommunestyre 2003-2007, og var leder for Halden formannskap i periodene 2015-2019 og 2019-2023.
- Jeg følte Høyre jeg følte hadde de beste løsningene for hvordan vi skulle utvikle Halden, og at det var her jeg hørte hjemme. Men jeg er ikke ideologisk blind, og kunne fort ha havnet i Arbeiderpartiet om jeg hadde engasjert meg i politikken ti år tidligere.
Et godt utgangspunkt når nettopp Høyre og Arbeiderpartiet i spann skal lede kommunen den neste perioden.
Som ordfører skal Fredrik Holm lose Halden kommune gjennom et økonomisk turbulent farvann – eller skal vi si lavvann - de neste fire årene. Han legger ikke skjul på at det er en krevende øvelse, men har samtidig klokkertro på at han vil bidra til å gjøre Halden til et enda bedre sted å bo i og jobbe i.
- Jeg har veldig tro på at vi sammen skal finne gode løsninger. Først og fremst handler det om å få orden på kommuneøkonomien. Deretter har vi et felles mål om hva som skal kjennetegne Halden i 2040, både sett med lokale, nasjonale og internasjonale øyne for at kommunen skal få realisert potensialet sitt. Vi vil også sette lista høyt i forhold til skole-og helsetjenester for å sikre alle en god oppvekst.
- Hvordan beskriver du Halden for utenbyfolk?
- At kommunen har en svært offensiv holdning spesielt i nærings- og kulturavdelingen. Det har bidratt til en næringsvennlig og åpen kommune med et enormt bredt kulturtilbud. I tillegg har vi et rikelig og velfungerende organisasjonsliv. Rett og slett en by det er lett å trives i!
- Boligpolitikken er en viktig del av utviklingen
Fredrik Holm har klare meninger om hvordan Halden skal utvikles i årene framover. Boligpolitikken er en viktig del av planene.
- Med bedrifter som Nexans, IFE, NND, Fresenius Kabi og Høgskolen har vi en rekke attraktive kompetansearbeidsplasser som har hele landet som rekrutteringsarena. De viser seg dessverre at mange som kommer hit for å jobbe velger å bosette seg i andre kommuner, fordi de ikke finner attraktive boligalternativer her. Her ligger et uforløst potensial vi må utnytte, men det betinger at vi må tenke nytt og legge til rette for det, fastslår han.
HABO-direktør Richard Olsen og ordfører Fredrik Holm deler syn på at den gjeldene sentrums- og arealplanen ikke er heldig for boligutviklingen i Halden. – Attraktive boliger er viktig blant annet for at de utenbys som begynner å jobbe i Halden også bosetter seg her, sier ordføreren.
Det er oppløftende ord for HABO-direktør Richard Olsen, som lenge har etterlyst forutsigbarhet og politisk vilje til å legge til rette for at det skal bygges boliger for alle.
Vært til hinder
- Vi har verktøy som sentrums- og arealplan som regulerer boligutviklingen, men som har gitt svært inngripende begrensninger i stedet for muligheter for boligutvikling. Det har hindret at vi har kunnet gjennomføre attraktive boligprosjekter som ville ha fristet flere til å bosette seg i Halden.
- I tillegg har vi de som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, som vi også gjerne skulle ha bidratt mer for. Boligeierne har fått en veldig belastning gjennom stort skatte- og avgiftstrykk, som gjør at mange sliter. Det er veldig viktig at flest mulig eier sin egen bolig. Derfor håper jeg at en ny politisk styring gjør det mulig å endre den kursen som er lagt både i forhold til å legge til rette for boligutvikling og redusere skatter og avgifter.
Vil heie fram utbyggerne
Ordføreren deler Richards syn på at de ikke ha vært gode nok, og sier at kommunen har stått i stampe – og i beste fall gått i ring – når det gjelder boligpolitikken – og lover at det nå i langt større grad skal legge til rette for – og heie fram utbyggerne.
- Vi skal gjennomføre en revisjon av sentrumsplanen, som jeg mener helt klart ble vedtatt med en rekke store feil og mangler. Vi ønsker en sentrumsplanprosess hvor både utbyggere, innbyggere og næringslivet blir invitert til bordet, nettopp som en del av det langsiktige blikket på hvordan vi vil modernisere Halden og hvordan byen skal se ut om 20 år.
- Når det gjelder skatter og avgifter, blir det nok ingen lettelser i 2024-budsjettet på grunn av den skakkjørte kommuneøkonomien. Men på sikt er det helt klart vårt ønske om å lette skattetrykket, i første rekke eiendomsskatten.
- Nå skal vi skape optimisme igjen, fastslår Haldens ferske ordfører.