HABO gratulerer Brygga Kultursal!
Brygga Kultursal runder 15 år:
- Har vært et nav i utviklingen av sentrumskjernen!
Kultur skaper identitet og felleskap, og Halden har alltid vært gode på å tilby et bredt kulturtilbud. Med Brygga Kultursal, har vi også gjort oss attraktive for nasjonale toppartister, sier kultursalens leder Martin Gundersen. I høst runder kultursalen 15 år, og Martin har vært med i 10 av dem.
- Vi har lyktes godt med å skape allsidige og gode kulturopplevelser for haldenserne. Samtidig skaper fulle saler viktige synergieffekter og gjør oss til et av navene i utviklingen av sørsiden.
Slik konkluderer Brygga Kultursals leder Martin Gundersen da vi spør om hva salen har betydd for Halden og haldenserne.
Han gleder seg samtidig over et høstprogram som er mer omfattende og attraktivt enn noen gang, og lover en verdig jubileumsforestilling 16. desember – den samme datoen det hele startet for 15 år siden.
- Vi er i full gang med jubileumsforestillingen, uten at jeg kan røpe noe av innholdet foreløpig. Det jeg kan si, er at det blir både lokale og nasjonale navn, og at vi skal gi byen, haldenserne og oss selv den hyllesten vi fortjener.
- Brygga Kultursal skal være et godt sted å komme for alle. Det mener jeg vi har klart å skape. Dette er blitt en viktig arena og møteplass for mange, og som bidrar til å øke attraktiviteten for innbyggerne og de som vurderer å bosette seg her.
Startet med et smell
Høstsesongen startet med et smell, med selveste Madrugada på scena. En virkelig godbit for folket, men også en ekstra fjær i hatten for Martin.
- Ja, de har jeg jobbet med å få hit siden de ble gjenforent i 2019. Skal jeg trekke fram ett høydepunkt på de ti årene jeg har hatt denne jobben, vil nok nettopp Madrugada være helt der oppe.
Han understreker samtidig at høydepunktene står i kø gjennom hele jubileumshøsten, med artistnavn som Jarle Bernhoft, Morten Abel, Maria Mena, Sigrid, Kurt Nilsen, Secret Garden og Lisa Stokke på plakaten.
- Men vi sikter både høyt og bredt, og i tillegg til konserter med popmusikk, rock og klassisk, kan vi by på sjangere som favner både teater, standup, foredrag og dans. Det er bare å ta en kikk på programmet på vår hjemmeside og krysse av i kalenderen!
Desember 2008: Ordfører Per Kristian Dahl erklærer Brygga Kultursal for offisielt åpnet!
- Hvordan jobber dere for å lande et attraktivt innhold i tråd med det oppdraget dere skal ivareta?
- Vi er en allmenn kulturarena, og med det følger et ansvar om programmering for alle. Og det er nettopp vår bredde som er vår suksess.
Det er et stort puslespill å legge før alle brikkene er på plass.
- Det betinger tydelig styring fra meg og mine kolleger og sparringpartnere om hva vi ønsker av lokalt, nasjonalt og internasjonalt innhold. Utfra det bakteppet, jakter vi på attraktive navn i alle de ulike sjangerne, samt at det kan komme innspill fra publikum som setter oss på sporet. Og vi får jevnlig forespørsler fra toppartister som gjerne vil legge veien innom Halden på sin turné, som vi vurderer fortløpende. Alt dette skal sys sammen til det endelige programmet.
En scene i den øverste ligaen
Selv om Halden alltid har satset på et bredt og godt kulturtilbud, har Brygga Kultursal gjort byen attraktiv også for de store navnene. Det betinger imidlertid at de leverer på alle parameterne.
- Vi har en kapasitet på 925 stående publikummere, som gjør det økonomisk mulig å kunne hente navn på øverste hylle. Men også det scenetekniske og lydtekniske og alle andre nødvendige fasiliteter må være plass. Vi har for eksempel en stor LED-skjerm, det er raskt å rigge utstyr og det enkelt å skaffe artistene losji med Thon Hotel Halden i samme bygg og vi befinner midt i bykjernen med alle muligheter det gir for en totalopplevelse.
- Jo, her er det skapt noe unikt for både gjester og artister!
Økt krav til produksjonene
Han påpeker samtidig at de tekniske og visuelle kravene til produksjonen har økt vesentlig de siste årene for å gi publikum en best mulig opplevelse. Det gir en økonomisk utfordring ved at det er blitt mer kostbart å arrangere. I tillegg selges billetter nå i et langsommere tempo enn tidligere. Mange bestemmer seg først tett på arrangementet.
- Skal vi fortsatt være attraktive, er vi nødt til å henge med i utviklingen. Ellers vil de store navnene utebli. Men hvem skal betale merkostnadene, spør han retorisk.
- Vi ønsker å være best i klassen og levere attraktive og minneverdige kulturopplevelser. Men hva er egentlig en god konsertopplevelse verdt? Og hvor går smerteterskelen for folk flest når det gjelder pris? Det er mange ledd i en produksjon som skal ha sin del av kaka.
Det handler til syvende og sist om hvorvidt vi vil ha et slikt tilbud i byen eller ikke, understreker han.
- Jeg tør nesten ikke tenke på hvor fattigere byen hadde blitt uten Brygga Kultursal og alle de andre stedene som tilbyr kultur her.
Tidligere kinosjef
Martin er født i Bergen og tilbrakte de åtte første årene av livet sitt i vestlandsbyen innen familien flyttet til Idd. Han utdannet seg blant annet innen filmvitenskap og visuell og estetisk kommunikasjon, samt kulturformidling og ledelse. Han jobbet et drøyt år som guide på Maihaugen museum innen han ble ansatt som kinosjef på den kommalt eide Aladdin kino i Halden.
- Da Bergen kino kjøpte kinodriften i april 2002 ønsket jeg ikke å bli med på lasset. De neste drøye ti årene var jeg ansatt hos Det norske blåseensemblet, inntil drømmestillingen her på Brygga Kultursal ble utlyst. Jeg er ekstremt glad for at jeg fikk tilliten, for denne jobben – eller livsstilen – har preget meg på veldig mange måter. Å kunne ha begge hender på rattet i utviklingen av scena og det lokale kulturtilbudet er spennende, det er lange dager og ingen dager er like.
- Det er slik jeg vil leve livet!