- Nå er vi et komplett meglerhus!

- Jeg har lenge hatt et ønske om få inn den kompetansen Lene besitter, og da hun tok kontakt, nølte jeg ikke lenge med å tilby henne en plass hos oss, forteller daglig leder i DNB Eiendom, Linda Torp Skogli. - Hun er svært dyktig innenfor tvangssalgsoppdrag, og klarer ofte å finne løsninger til beste for skyldneren som gjør at det ender i et ordinært salg.  

- Når vi i tillegg har fått tilbake Marie (Svaldrød) etter permisjon, som har et ekstra fokus på landbruk, har vi nå ekspertise på transaksjoner av alle typer bygg under samme tak. Jeg er stolt av å kunne lede en så allsidig og dyktig stab, sier hun.

Derfor blir det tvangssalg

Dersom en huseier ikke klarer å betale lån, kommunale avgifter, husleie eller andre krav som er pantsatt på eiendommen, kan det bli begjært tvangssalg. Tingretten gir da salgsoppdraget til en eiendomsmegler som gjennomfører salget. Lene er en av få meglere i Halden som har tvangssalg som sitt spesialområde, og sier at det er mange årsaker til at folk ikke klarer å betjene sine økonomiske forpliktelser.

- Det kan være inntektene brått er blitt redusert på grunn av skilsmisse, sykdom, dødsfall at man har mistet jobben osv, og rammer alle aldersgrupper. Før prosessen kommer så langt, har skyldneren(e) fått purringer, inkassokrav og varsler om tvangssalg.  

Et tvangssalg er siste utvei. I noen tilfeller er det en økonomisk opprydding som skal til, slik at eieren kan beholde boligen. Andre klarer å refinansiere misligholdte lån med mål om å kunne selge boligen frivillig.

Men noen klarer ikke komme ut av uføret.

Da banker Lene på døra.

Ulike reaksjoner

- Når meglerkontoret får et oppdrag fra tingretten, drar jeg ut til skyldneren og forsøker å få til en dialog, forteller hun.

Reaksjonene hun møter, er veldig ulikt.

- Jeg er jo ingen populær person å få på trappa, og ikke sjelden blir jeg møtt med taushet. Jeg blir da stående noen minutter, inntil jeg returnerer. Ofte fører det likevel til en reaksjon fra vedkommende, som forstår alvoret og snur alle steiner for å få gjort opp kravet. Og det er ingen mellomting. Klarer de ikke å betale, blir huset lagt ut for salg. 

- Men jeg opplever også å få et godt samarbeid med skyldneren, som ser at det kan være fornuftig for å få best mulig pris for boligen. Før salget, skal eiendommen takseres, det skal tas bilder og lages en salgsoppgave, samt avholdes visning og budrunde – i likhet med et ordinært salg. Og igjen; mange havner i en slik situasjon uforskyldt, og de fleste gjør sitt ytterste for å klare sin forpliktelser.  

- Hva er forskjellen på et tvangssalg og et ordinært salg?

- Ved tvangssalg er det tvangsfullbyrdelsesloven og ikke avhendingsloven som gjelder. Det innskrenker blant annet at kjøperen ikke har samme rettigheter som ved et fritt boligsalg. Det handler blant annet om at kjøperens rett til å klage over feil og mangler er innskrenket. Kjøperen kan heller ikke tegne eierskifteforsikring. 

Det går også en del lenger tid fra høyeste bud er gitt til det foreligger en avgjørelse fra tingretten, som utsteder et skjøte til boligen. Bud er bindende for budgiver i seks uker ved fast eiendom, mot tre uker ved borettslagsleiligheter. Etter at tingretten har stadfestet budet, kan eieren anke. Dermed kan det gå en del tid fra høyeste bud til man fysisk kan overta boligen.

-  Det står ikke i salgsannonsen at det er tvangssalg, men det står i salgsprospektet. Ellers er det mye likt et ordinært salg, og vi vil alltid gjøre vårt beste for å oppnå høyeste pris som mulig i markedet, påpeker hun.

- Hva skjer om eieren nekter å gi tilgang til boligen?

– Da må det bli begjært fravikelse, eier må flytte ut og låser vil bli skiftet. Eieren blir også tilbudt nøkkel, men det kan bli begjært fravikelse fra tingretten om vedkommende ikke samarbeider. Da vil ikke eieren lenger ha tilgang til boligen.

Lang fartstid i bransjen

Lene har vært i eiendomsmeglerbransjen i 35 år, og har opparbeidet seg en unik erfaring og posisjon i Halden innenfor yrket generelt og tvangssalg spesielt. Det hele startet litt tilfeldig som medarbeider hos en av byens eiendomsmeglere.

- Jeg hadde da jobbet et par år hos et ferdighusfirma, og hadde lyst til å prøve noe annet. Jeg ble fort begeistret for megleryrket, og fikk etter hvert mer ansvar.

Tidligere var det ingen krav til formell utdannelse for å jobbe som megler. Men da dette endret seg i 2008 og eiendomsmegler ble beskyttet tittel, satte hun seg på skolebenken på BI i Oslo året etter for å tilegne seg nødvendig formell utdanning.

- Det var fantastisk gøy å sette seg på skolebenken i voksen alder, og jeg tenkte at jeg burde ha studert mye mer i livet mitt!  

Etter at meglerkompetansen var i boks, fikk hun ansvar for tvangssalg. Det har hun jobbet med siden.

- Jeg ønsket å bli en del av et større meglerkontor, og ringte Linda og tilbød min kompetanse her i DNB Eiendom. 1. april var jeg på plass, og er blitt svært godt mottatt.  

Lene Gjelstad tilfører DNB Halden unik erfaring og kompetanse innen tvangssalg, og vil i tillegg bistå sine nye kolleger med en rekke øvrige oppgaver.

 

Vil kunne få en sterk øking

I tillegg til å jobbe med tvangssalg og ha en støttefunksjon hos eiendomsmegleren, er hun også tiltenkt å ha en rolle inn mot HABOs forvaltning, knyttet mot boliger som er leid ut kommunen.

- Antall tvangssalg er veldig varierende gjennom året, og vi er inne i en rolig periode akkurat nå. Men i en tid hvor stadig flere sliter økonomisk, vil vi dessverre trolig se en stigning av antall tvangssalg i tiden framover. Det er trist for dem som blir rammet, men slik er mekanismen. Når den økingen måtte komme, skal jeg være klar til å bistå både tingretten og skyldneren på beste måte.