Rekorddeltagelse på høstkonferansen
100 frammøtte sørge for rekorddeltagelse på HABOs høstkonferanse, som denne gang var lagt til Scandic Laholmen i Strømstad fredag 4. og lørdag 5. november. – Det var nyttig faglig innhold, god stemning, fine fasiliteter og god mat. I sum svært vellykket, oppsummerte HABOs administrerende direktør Richard Olsen.
Richard Olsen ønsker velkommen.
Fredag fikk vi en gjennomgang av HABO HMS ved Stian Grytøyr. HABO HMS er et digitalt verktøy som både er en god hjelper og som letter arbeidet for styrene. Å ivareta helse, miljø og sikkerhet i borettslagene er lovpålagt, og det er styrets ansvar å sikre en tilfredsstillende internkontroll, minnet han om.
Bruk av styreportalen
HABOs økonomi og forvaltningsleder Anne Wahlstrøm tok for seg bruk av Styreportal, samt generell kommunikasjon mellom beboere og styre. En svært nyttig gjennomgang for nye styremedlemmer, men også greit med en oppfriskning for de som har hørt det tidligere. Dessuten er det jevnlig nyheter og oppgraderinger som er verdt å formidle. Som at du nå kan bruke portalen til å sende SMS.
- Fordelene, er at du slipper å bruke din personlige telefon, det er fra det samme nummeret uansett hvem som sender meldingen, og historikken blir i borettslaget eller sameiet, opplyste hun.
Også samarbeidspartnerne Leid.no og Telenor fikk slippe til på åpningsdagen. Førstnevnte er et nytt utleiekonsept hvor man kan leie det aller meste av utstyr og redskap – det være en baufil eller en fasadestillas.
Etter at det offisielle programmet var over fredag, var det duket for middag og sosial hygge.
Ingen gikk sulte fra frokost- og lunsjbordet på Scandic Laholmen.
Juridiske problemstillinger
Lørdagen var viet til advokat Morten Solberg, som tok for seg ulike juridiske problemstillinger i boligselskaper. Sedvanlig tok han for seg konkrete problemstillinger fra borettslag «litt vest for dere», hvor det var mange som nikket gjenkjennende og noterte flittig. Nettopp å få historier og konfliktsituasjoner fra andre lag, og hvordan de er blitt løst, er svært matnyttig.
Solberg tok for seg styrets ansvar og rolle, og påpekte blant annet viktigheten av likhetsprinsippet. Like saker skal behandles likt, det kan ikke være personavhengig i forhold til hvem som får lov til hva.
Han trakk også fram at et styre aldri kan fatte vedtak som strider mot vedtektene. Og det kan ikke endre vedtekter.
- Vedtektene er nesten utelukkende ufravikelig lovtekst. Grunnen til at vi ha vedtekter, er at dere skal slippe å måtte søke opp i loven hva som står der. Men 70-80 prosent av det som står der er lov. Det kan dere ikke gjøre noe med.
Rundt 100 personer deltok på høstkonferansen i Strømstad. Det er rekord «i moderne tider».
- Dere kan heller ikke endre det generalforsamlingen vedtar. Det står til generalforsamlingen eventuelt endrer det.
Han minnet også om at de som påtar seg styreverv må ha tid til å følge opp det opp. Styret er tillitsvalgte, og det er kun generalforsamlingen som kan endre styresammensetningen.
Stort engasjement
Solberg tok også for seg styrets ansvar for at vedlikeholdet følges opp så ikke verdien på boligmassen forringes, viktigheten av å føre protokoll på en presis måte som ikke kan misforstås, samt hvordan et styre skal møte mislighold.
Det var åpent for spørsmål underveis. Skal vi tolke engasjementet i salen, kan vi trygt konkludere med at de fleste dro fra Strømstad med litt mer kunnskap i bagasjen enn da de kom. Til nytte i det daglige styrearbeidet.
Advokat Morten Solberg disponerte hele lørdagen til plikter og rettigheter og juridiske spørsmål.
- Denne samlingen har gjort meg tryggere i styrearbeidet
Marita Haukås Norvoll visste ikke hva hun gikk til, da hun påtok seg styrelederjobben i nyetablerte Oskleivatoppen borettslag. Etter høstkonferansen føler hun seg langt tryggere på oppdraget.
- Ja, dette var midt i blinken for meg. Jeg har notert så blekket har sprutet og tatt til meg alt som er blitt sagt. I tillegg har jeg knyttet mange kontakter med andre styreledere og styremedlemmer i løpet av samlingen, som jeg helt sikkert kommer til å ringe framover for å få gode råd.
Snakket mest på generalforsamlingen
Marita vokste opp i Kabelvåg i Lofoten, men flyttet nylig sørover med familien og bosatte seg i Oskleivatoppen borettslag i Halden. Et lite borettslag med seks boenheter. Marita hadde ingen tanker om å bli styreleder under borettslagets første generalforsamling, men før møtet var omme var hun klappet inn til toppvervet.
- Jeg var den som pratet mest under møtet, og da mante de andre at jeg passet som styreleder. Jeg svarte ja, uten å ha noen aning om hva som ventet meg. Og etter møtet satt jeg med en følelse av «hva skjedde nå?», sier hun og ler.
Bratt lærekurve
Marita måtte lese seg opp på det meste, og sier hun «pepret» HABOs økonomi- og forvaltningsleder Anne Wahlstrøm med spørsmål både på telefon og mail.
- I tillegg brukte hun «rødblyanten» på dokumentene jeg skrev, slik at de ble i tråd med lovverket. Det har vært en svært bratt lærekurve for meg, og jeg har lagt ned masse tid på å kunne gjøre en god jobb. Selv om borettslaget er lite, har vi både unge og godt voksne beboere med sine ulike behov. Jeg ønsker å være en rettferdig styreleder, fastslår hun.
Ble tryggere etter høstkonferansen
Den ferske styrelederen sier hun er svært begeistret over høstkonferansen, som ga henne en dypere innsikt i hva styrerollen innebærer og hvordan man løser eventuelle utfordringer og problemstillinger som måtte dukke opp.
- Ja, konferansen ga meg en trygghet og ekstra motivasjon i styrearbeidet. Dette kunne ikke ha vært bedre!