- Styrevervet gir meg masse nyttig kompetanse!
Sandra Marie Myrvang har sittet fem år som styreleder hos Marcus Thranesgate 1 borettslag, og har ett år igjen av siste periode. – Vil de ha meg med videre, er jeg åpen for det. Det kan også være fristende å prøve seg i et større borettslag etter hvert, sier hun.
- Styrevervet gir meg masse nyttig kompetanse!
Det gikk kun 3–4 måneder fra Sandra Marie Bøe Myrvang flyttet inn i Marcus Thranesgate 1 borettslag til hun ble klappet inn som styreleder, kun 23 år gammel. – Lærekurven var svært bratt, men jeg fikk god assistanse av HABOs forvaltning. Styrevervet har gitt meg masse nyttig kompetanse jeg ikke ville vært foruten.
Dessuten er det flott å kunne bidra for så mange beboere. Derfor sitter jeg gjerne noen år til, sier hun.
Sandra Marie kjøpte leiligheten 1. juni 2016, og brukte det første halve året på å pusse opp innen hun flyttet inn i borettslaget bestående av sju fire-mannsboliger. Hun sa seg villig til å bidra med et styreverv, men det kom snart for dagen at de ikke hadde noen kandidater til lederoppgaven og hun ble utfordret til å påta seg rollen.
– Jeg tok utfordringen uten helt å vite hva jeg gikk til, men tenkte at det kunne være en lærerik erfaring. Det har jeg aldri angret på!
Bratt lærekurve
Hun legger ikke skjul på at det ble mye «learning by doing» den første tiden.
– Det var ingen tidligere styreleder som kunne overlevere driften og fortelle meg historikken, og det var kun et par av beboerne som hadde sittet i styret tidligere. Heldigvis var styreportalen i gang, slik at jeg kunne finne fram tidligere vedtak og se hva som var gjort av arbeider på boligmassen.
Og jeg fikk masse god hjelp av HABO, som ga meg en innføring i det jeg syntes var vanskeligst: Hva er pliktige oppgaver for styret? Hva kan det gjøre? Hva skal det ikke gjøre? Jeg følte jeg en tid bodde på kontoret til Anne (Wahlstrøm, økonomi- og forvaltningsleder) og Fredrik (Hoffstrøm, teknisk forvaltningskonsulent), sier hun med et smil.
– Og da plutselig et vannrør sprang lekk, ringte jeg til Fredrik og ropte «hjelp». Teknisk avdeling tok seg av jobben med å utbedre feilen, og tok seg også av forsikringen. Det var mye å sette seg inn i den første tiden, men samtidig var det veldig morsomt å forstå helheten av driften.
Påtar seg ansvar
Da Sandra Marie takket ja til oppgaven, visste hun heller ikke at medlemmer av styret kan komme i personlig erstatningsansvar om man gjør grove feilvurderinger og kjører laget i grøfta. Det uroet henne litt da hun ble klar over det.
– Men jeg ble raskt beroliget av Anne om at det er nesten usannsynlig at det skjer, samt at de har gode forsikringsordninger som dekker opp. Jeg håper ingen lar seg skremme av det.
I følge vedtektene skal styret i et borettslag lede virksomheten i laget i samsvar med lov, vedtekter og vedtak i generalforsamlingen. Styreleder kaller inn og leder møtene, og det skal føres protokoll fra møtene i Styreportalen.
Styrets ansvar for forsvarlig drift:
- Sikre forsvarlig økonomi i boligselskapet
- Holde oversikt over selskapets økonomi
- Effektiv inndriving av felleskostnader for å unngå tap
- Sørge for at det innkreves tilstrekkelige felleskostnader til å dekke selskapets forpliktelser
- Små muligheter til å gi kreditt
- Fellesskapets interesser skal veie tyngst
Liker å kunne bidra
Da Sandra Marie skaffet seg samboer og hund, ble det trangt om plassen. I 2018 leide de seg inn i en større leilighet, innen paret kjøpte en romslig bolig på Brekkerød hvor de er bosatt i dag. Styreledervervet tok hun med seg, og hun har også gått på en ny periode etter at hun flyttet ut.
– Jeg tenkte først at jeg hadde gjort mitt som styreleder, men da det var ønske om å ha meg med videre, lot jeg meg enkelt overtale. Som sagt, det er hyggelig å kunne bidra for mange.
Du får honorar for jobben, hvor avgjørende er det?
– Jeg synes det er riktig å godtgjøre noe for alle timene man legger ned. Samtidig kan ikke det være motivasjonen i en slik rolle. Du må først og fremst trives med det!