Tid for generalforsamlinger og årsmøter

Det er igjen tid for å gjennomføre generalforsamlinger og årsmøter for rundt 150 HABO-tilknyttede borettslag og sameier. HABOs forvaltning er klare for å bistå dem alle. - Det blir hektiske uker, men det er hyggelig å være ute og treffe styrene og medlemmene, sier økonomi- og forvaltningsleder Anne Wahlstrøm.

Startskuddet går i uke 11, og i løpet av tre uker er 90 prosent unnagjort. De resterende blir gjennomført etter påsken, det vil si i svært god tid før den lovpålagte fristen 31. juni.

- Vi er veldig bevisste på at boligselskapene skal gjennomføre sine generalforsamlinger årsmøter på denne tiden, mens fjoråret fortsatt er rimelig ferskt og før vårvarmen kommer og folk blir opptatt av masse annet.  

Øverste organ

Generalforsamlingen er borettslagenes øverste organ, mens det tilsvarende for sameiene er årsmøtet. Ellers er lovverket for begge selskapsformene stort sett det samme, og er veldig styrt av vedtekter og lovverk.

-  Regnskapet for fjoråret skal ferdigstilles og innkallingen må inneholde regnskap med budsjett, årsrapport, valgkomiteens innstilling, innkomne forslag inklusive forslag på godtgjørelse til styret. Innkallingen sendes ut mellom 20 og 8 dager før generalforsamlingen/årsmøtet, og alle andelseiere skal kalles inn. Det er både mye forarbeid og etterarbeid knyttet til gjennomføringene, som vi bistår lagene med. 

Det er også lovpålagt at en representant fra forretningsføreren – i dette tilfelle boligbyggelaget - skal være til stede under møtene.

- Vi har selvfølgelig ikke stemmerett, men ser til at vedtekter og lover følges, slik at vedtakene som fattes er utfyllende nok og gyldige. I tillegg er det greit at vi drar gjennom regnskapet og svarer på spørsmål, og vi stiller opp som møteledere dersom lagene ønsker det. 

På ordinær generalforsamling/årsmøte behandles årsberetningen, årsregnskapet og valg av styremedlemmer. I tillegg behandles saker som styret finner nødvendig eller som andelseierne har sendt inn.

Behandler ikke budsjett

Wahlstrøm forteller at de ofte får spørsmål om hvorfor ikke budsjettet er til behandling på generalforsamlingen/årsmøtet. Svaret, er at det er delegert til styret.

- Budsjettet følger styrets vedlikeholdsplikt og ansvar for forsvarlig drift. Det man får inn av penger skal dekke driften, eventuelle renter og avdrag på lån og fremtidig vedlikehold. Styret i sameiet eller borettslaget har ansvar for å sette opp budsjettet og sørge for at alle utgifter blir dekket og at bygningsmassen blir ivaretatt.

-  Det hadde ikke vært praktisk mulig å ivareta denne plikten dersom alle beslutninger om vedlikehold måtte avgjøres av generalforsamlingen/årsmøtet, påpeker hun.


Til bildet over:
HABOs forvaltningsavdeling er klar for å bistå boligselskapene med gjennomføring av generalforsamlinger (borettslag) og årsmøter (sameier). Fra venstre: Anne Wahlstrøm, Malin Thøgersen, Madeleine Dahl-Nielsen og Heidi Lagerholt. Sindre Olsen Vevelstad er også en del av staben, men var ikke til stede da bildet ble tatt. I tillegg bistår også HABOs administrerende direktør Richard Olsen ved behov.